Translate

суббота, 4 июля 2015 г.

Pštrosí politika- strkat hlavu do písku..


"Strkat hlavu do písku" nebo totéž „Dělat pštrosí politiku", jsou rčení, která postihují jednání mnoha našich spoluobčanů. Týkají se všech, kteří uhýbají všem skutečným i domnělým nebezpečím či nepříjemnostem a bláhově se domnívají, že se jim podaří vyhnout se styku s životní realitou. 

Vznik obou rčení má nepřímo na svědomí starořímský cestovatel Plinius starší, který se téměř před dvěma tisíci lety dopustil zoologického omylu. Vyložil si špatně počínání pštrosů, kteří při spatření ať už domnělého, nebo skutečného nepřítele, sklánějí hlavy k zemi, aby na sebe neupozorňovali svými dlouhými krky. Když jim to nevyjde, dají se na útěk a vzhledem k své rychlosti mají značnou šanci na záchranu. Můžeme-li věřit zoologům, je jisté, že žádný pštros dosud do písku hlavu nestrčil. Přesto se to říká nejen o něm, ale i o lidech, kteří si vedou stejně pošetile. 
Pštrosí politika ještě nikdy nevedla k úspěchu a s hlavou v písku můžeme stěží vidět nějakou perspektivu. Takže bychom měli učinit vše pro to, aby se nás tato rčení netýkala.

Informace byly čerpány z knihy:
Švandrlík Miloslav, Neprakta Jiří Winter: Proč se to říká, Nakladatelství Epocha, 2005, ISBN 80-86328-72-4

Комментариев нет: